Pressemeddelelse
1. december 2017
 
 
 
 
 
 

Den Grønne Slotsby udformes i samarbejde med tre borgergrupper

 
 
 
 

Helhedsplanen Den Grønne Slotsby sætter kursen for Fredensborg som den moderne slotsby. Den første af i alt fire workshops med tre borgergrupper om den konkrete udformning af helhedsplanen er veloverstået og lover godt for et vellykket resultat, siger udvalgsformand Lars Simonsen.

 
 
 
 
 
 
 
 

Fredensborg by skal være en levende, sammenhængende og grøn slotsby. Bymidten skal udgøre en attraktiv, moderne ramme om borgernes hverdags-, handels- og fritidsliv. Og byens og slottets historie skal forbindes, fremhæves og formidles i byens rum. En stærkere kobling af slot og by skal gøre bymidten til et endnu mere attraktivt sted at besøge og opholde sig for både borgere og turister.

 

Sådan lyder visionen for helhedsplanen Den Grønne Slotsby. Et af helhedsplanens delprojekter er allerede konkretiseret med input fra Fredensborgs borgere og indvies i 2018. Det gælder de nye oplevelsesruter, som følger centrale historiske gader og formidler historien om byen og slotshaven. 

 

Nu udformes yderligere tre af helhedsplanens delprojekter i samarbejde med tre borgergrupper, som mødes fire gange til workshops i løbet af november-marts. Delprojekterne er:

  • Styrkelsen af det blå-grønne strøg ned gennem Langedammen og Bagerdammen. Fokus er på nye, legende aktivitetsmuligheder for børn og voksne.
  • Jernbanegade som ny, sammenhængende strækning fra Helsingørsvej til den ny Frederik IV's Bro ved slottet, herunder lukning af Jernbanegade syd om Dronning Ingrids Anlæg. Fokus er på at løfte gaden gennem ny indretning og nye funktioner og få skabt en attraktiv og sammenhængende byrumsoplevelse i Jernbanegade.
  • Nyt udeareal foran Kulturhuset Fredensborg Gl. Bio. Det nye udeareal forbindes med Dronning Ingrids Anlæg i forbindelse med lukningen af Jernbanegade syd om anlægget. Fokus er på at skabe mulighed for udendørs kulturaktiviteter og ophold, samtidig med at de kulturhistoriske og landskabelige kvaliteter og værdier ved Dronning Ingrids Anlæg bevares.
     

Den første af de fire workshops blev afholdt den 28. november, hvor formand for Plan,- Miljø- og Klimaudvalget Lars Simonsen deltog: 

"Jeg synes, at de tre arbejdsgrupper er kommet godt i gang. Der vil nok altid være mange forskellige opfattelser af, hvilken løsning der er den rette for Fredensborg. Men jeg er overbevist om, at vi på denne måde og med en god konstruktiv dialog bedst realiserer helhedsplanen for Fredensborg, så vi både udvikler byen og bevarer dens unikke kvaliteter".

 

Målet med arbejdsgrupperne er at få flest mulige input og ønsker til funktioner, aktiviteter og udseende for hvert område, så de input kan indgå i den videre, konkrete udformning af delprojekterne. 

 

Alle borgere i Fredensborg er blevet inviteret til at deltage i de tre arbejdsgrupper, som hver skal arbejde med ét af de tre delprojekter. 

 

Tidsplanen for inddragelsesprocessen er:

 

  • Workshop 1: Præsentation af helhedsplan og indledende drøftelser i arbejdsgrupperne. Afholdt tirsdag den 28. november 2017. 
  • Workshop 2: Afholdes tirsdag den 5. december 2017. De tre arbejdsgrupper arbejder videre med formulering af ønsker til de tre delprojekters konkrete udformning.
  • Workshop 3: Afholdes primo januar 2018. Kristine Jensens Tegnestue har på baggrund af workshop 1 og 2 udarbejdet nye skitser, som præsenteres og drøftes i arbejdsgrupperne.
  • Lokalplanforslag udarbejdes: Resultaterne fra de tre workshops bruges som input i nyt lokalplanforslag for Fredensborg bymidte, der skal vedtages i slutningen af februar 2018. Lokalplanen forventes endeligt vedtaget i maj 2018.
  • Workshop 4: Afholdes i marts 2018. Her præsenterer arkitekterne et forslag til den endelige, konkrete udformning af de tre delprojekter, udarbejdet på baggrund af lokalplanforslag og input fra de forudgående workshops. Forslaget drøftes i arbejdsgrupperne.
  • Åbent borgermøde: I slutningen af marts 2018 inviterer Fredensborg Kommune til et åbent borgermøde, hvor plan og tegninger for den endelige, konkrete udformning af de tre delprojekter samt lokalplanforslag præsenteres. Her kan alle borgere i Fredensborg give deres besyv med. Nærmere dato følger.

 

Herefter følger den endelige politiske godkendelse, hvorefter de konkrete projekter færdigprojekteres og sendes i udbud.

 

FAKTA: Om Helhedsplanen Den Grønne Slotsby

 

  • I 2013-2014 havde alle borgere i Fredensborg by mulighed for at byde ind med viden og idéer - fx i forbindelse med borgermøder og events eller ved at deltage som byambassadører. Disse input førte til planstrategien Fremtidens Fredensborg Kommune.
  • I 2014-15 blev en arkitektkonkurrence om en ny helhedsplan for bymidten gennemført. Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue vandt konkurrencen, og den ny helhedsplan blev politisk vedtaget i maj 2017. Helhedsplanen sætter de overordnede, strategiske retningslinjer for udviklingen af Fredensborg bymidte og udpeger en række konkrete delprojekter. 

 

Læs mere om projekterne på fredensborg.dk/ffk 

 
 
 
 
Kontaktinformation

Udvalgsformand Lars Simonsen (B), tlf. 27 36 56 68

Projektleder Kirsten Højgaard Mollerup, tlf. 72 56 59 63

 
 
 
 
 
 
 

Fredensborg Kommune

Egevangen 3 B

2980 Kokkedal

Telefon: +45 72 56 50 00

fredensborg@fredensborg.dk